BREAKING NEWS!

Kiszivárogtatás, személyi változás, elbocsátás, sztrájk, átszervezés, termékhiba, hamisítás, lopás, csőd, baleset, környezetszennyezés. Mindegyik rossz hír az érintett cégnek, szervezetnek, személynek, és mindegyik jó hír a médiának, mert lehet belőle címlapsztori. De akar bárki így a címlapokra kerülni?

KRÍZISKOMMUNIKÁCIÓ

Kockázatelemzés, krízisterv, válságstáb, riadólánc, médiastratégia, konszenzusépítés. Mindegyik eszköz ahhoz, hogy a jó vezető ne sodródjon az eseményekkel válság idején. A kríziskommunikáció abban segít, hogy ha beütött a krach, az adott szervezet a kompetens, cselekvőképes arcát mutassa a nyilvánosságban.

A STRATÉGA

A Szóvivő blog szerzője testközelből élt át válságokat: újságíróként címlapsztorikat készített, kommunikációs stratégaként krízisek megoldását segítette. László Péter most kríziskommunikációs eljárásokat elemez, hogy utat mutasson azoknak, akik a bajban nem tudják, mit tegyenek, mit, mikor, hogyan mondjanak.

Friss topikok

  • László Péter: @TuRuL_2k2: Köszönöm az információt! (2012.10.25. 22:48) 4. BEKAPCS? KIKAPCS!
  • László Péter: Egy szakszerű médiaelemzés soha nem keres bizonyítékot, azok teszik ezt, akiknek van előfeltevésük... (2012.10.12. 14:14) 3. FÜGGŐ JÁTSZMA
  • too damn pretty to die: A Fent és Lent, mint ismeretlen radikális jobboldali blog megállapítás remekül összefoglalja, menn... (2012.10.10. 12:30) 2. KIBESZÉLŐ SHOW

2. KIBESZÉLŐ SHOW

2012.10.09. 20:26 László Péter

Tervezett kommunikációs akciót jelez, ahogyan egy nem ismert blog nyilvánosságra hozta az MSZP egyik titkosnak szánt dokumentumát. Az anyag maga nem politikai, inkább kampánykommunikációs stratégia, de ilyenként is jó apropó arra, hogy a megrendelő párttal együtt össztűz alá vegye mind a sajtó, mind a politika. Egy kiszivárogtatás első stációi a médiában.

A KISZIVÁROGTATÓ Egy eddig lényegében ismeretlen, írásaival nagy visszhangot nem keltő blog volt az, amely nyilvánosságra hozta 2012. szeptember 17-én a „Baloldaliság. Remény. Erő.” című dokumentumot, mint az ellenzéki Magyar Szocialista Párt titkos stratégiáját. A blog a Fent és Lent címet viseli, 2009. szeptember 16-dika óta közöl írásokat, vagyis éppen színre lépésének harmadik évfordulójára időzítette az MSZP-s dokumentumot kiszivárogtató cikkét. A blog szerzőgárdája magáról egy cikkben azt állítja, hogy korábban köze volt a 4K! (Negyedik Köztársaság) nevű csoporthoz (ami időközben párttá alakult), de onnan már 2010-ben kivált. Miután a blog szerzői névtelenek, csak választott témáik, írásaik megközelítésmódja sejteti, hogy nézeteik a radikális jobboldaléhoz állnak közel.                                               

AMI KISZIVÁRGOTT A „Baloldaliság. Remény. Erő.” című dokumentum, amely az „Adalékok az MSZP stratégiájához” alcímet viseli, a legnagyobb ellenzéki párthoz köthető. Ezt az MSZP választmányi elnöke, Botka László megerősítette még aznap, amikor a „Fent és Lent” nevű blog megjelentette az anyagot. Tagadnia értelmetlen lett volna, mert az MSZP-hez közelálló Népszabadság már a blognál negyedévvel korábban, 2012. június 11-én beszámolt arról, hogy a dokumentum elkészült, méghozzá olyan „alapvetően titkos pártanyagként”, amely a „2014-es kampányig tartó időszak stratégiáját határozza meg” az MSZP számára. Akkor a Népszabadság cikke visszhangtalan maradt, most viszont, miután a blog közölte a szöveget, jóval nagyobb visszhangot vetett. A téma, még nem nagy erővel, de már bekerült a közbeszédbe. Ez aligha véletlen. 

KISZIVÁROGTATÁS MEGTERVEZVE Bizonyosra vehető, hogy tervezett volt a kiszivárogtatás módja, és nem azért, mert az anyag publikálását évfordulós meglepetésnek szánta a Fent és Lent. Több más ok miatt. Egyrészt a kiszivárogtató cikk címének megválasztásával, amely egy titkos dokumentum nyilvánosságra hozatalát ígérte, és ezt meg is tette (bár míg a Népszabadság szerint az írás több mint 30 oldalas, addig a Fent és Lent blog csak 26 oldalt közölt). Másrészt azért, mert a blogbejegyzés nemcsak a dokumentum közlésére szorítkozott, hanem azt kommentálta is, megadva a szöveg értelmezésének egyik lehetséges, a kiszivárogtató által kívánatosnak tartott irányát (az MSZP éles bírálata)

A FOGADTATÁS Az is a kiszivárogtatás megtervezését jelzi, hogy az internetes média azonnal rácsapott a témára. A blogbejegyzést elsőként a jobboldalhoz közelállónak tartott mandiner.hu ismertette, mindössze másfél órával a blogcikk megjelenése után. Tette ezt ráadásul olyan figyelemfelkeltő lead-del, amely szerint az MSZP „felveti egy 75 százalékos adókulcs bevezetését”. Ettől eltekintve (ha ettől el lehet tekinteni) a cikk idézetekkel megtűzdelt, tárgyszerűséget sugall. A jobboldalhoz még közelebb álló mno.hu (a Magyar Nemzet és a Hír TV közös internetes portálja) viszont – a kiszivárogtató bloghoz hasonlóan – első reakcióként rögtön kommentárt, az MSZP-t élesen bíráló írást közölt. Ezekkel a médiumokkal szemben a legnagyobb internetes portálok, az index.hu és az origo.hu a témában tényszerűek voltak az első 48 órában, a baloldalhoz közelállónak mondott atv.hu (az ATV internetes portálja) pedig olyannyira távolságtartó és szemérmes, hogy mindössze szemelvényekre szorítkozott. A blogok közül a Véleményvezér az, amely erős bíráló jelzőkkel kommentálja a dokumentumot. Az első sajtófogadtatásból látszik, hogy a Fent és Lent célja beteljesülhet. 

A BULVÁRSZÁL Alig két nappal a kiszivárogtató Fent és Lent írása után mindössze egy „arc” állt bele a témába: Puzsér Róbert, akit a bulvármédia „új megmondóember” címkével látott el. (Ő az RTL Csillag születik című műsorában, a zsűri tagjaként tűnt fel, de ez a mostani szereplése azonban aligha jön jól a tévécsatornának, amely egyébként láthatóan törekszik távol tartani „sztárjait” a politikától). Puzsér saját Facebook-oldalán közzétett bejegyzése, miszerint az MSZP-nek készült dokumentum „még több szociális uszítást és valamivel kevesebb nácizást jelent”, kiverheti néhány médium ingerküszöbét, tehát várhatók sajtómegjelenések a szélesebb közönséget elérő bulvársajtóban. Ez kapóra jöhet azoknak, akik az ügyet feltétlenül az első nyilvánosságba, a politikai közbeszédbe akarják tolni.

ELHALLGATHATJÁK? A legfeltűnőbb azonban az, hogy 48 órával a dokumentum kiszivárogtatása, a zömmel az MSZP-t bíráló, elítélő újságírói kommentárok után még hallgatott a politika, noha a kommunikációs terepet már előkészítette a sajtó. Egy kivételével egyelőre nincsenek, de később várhatóan lesznek pártreakciók. A kivétel az érintett párt egyik vezetője, az említett Botka László választmányi elnök, aki a politikai  támadásokat megelőzendő – az ATV Egyenes Beszéd című műsorában – azzal igyekezett kisebbíteni a „pártanyag” jelentőségét, hogy az egy alapverzió, egy „nullpontos változat”.

MI VALÓJÁBAN a dokumentum? Inkább az MSZP kampánykommunikációs, sem mint politikai stratégiája. Éppen ezért, a nyilvánosságra kerülése miatt fájhat azok feje, akik megvalósítását esetleg tervezték. Ugyancsak éppen ezért nem zárható ki, hogy hamarosan aktivizálódnak az MSZP ellenfelei mind kormánypárti, mind ellenzéki oldalon. Ahhoz azonban a témának, az „ügynek” sokkal nagyobb ismertséget kell(ene) elérnie a szélesebb közvéleményben. Ezen egyelőre korlátozottan, de dolgozik a sajtó. A lényeges kérdéseket azonban még nem feszegetik az újságírók: kinek a megbízásából, kik, milyen céllal készítették a kampánykommunikációs javaslatcsomagot, és mi lett, mi lesz a sorsa, valóban ezen a nyomvonalon halad-e a jövőben a legnagyobb ellenzéki párt. Amikor már ezek is a közbeszéd témái lesznek, új dimenzióban, a politika síkján folytatódik a kibeszélő show.  

Budapest, 2012. szeptember 19.

                                                                                                                   László Péter

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szovivo.blog.hu/api/trackback/id/tr124829463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

too damn pretty to die · http://apuokolbeszoruloarca.blog.hu/ 2012.10.10. 12:30:09

A Fent és Lent, mint ismeretlen radikális jobboldali blog megállapítás remekül összefoglalja, mennyire kapcsolatban van kedves Elemző Úr a valósággal :)
Ha komolyan utánaolvasás után, nem csak íráskényszerből vagy begombázva születtek a posztban lévő megállapítások, akkor lehet, hogy nem kéne magát égetnie azzal, hogy közzéteszi.
süti beállítások módosítása